Stefan Lundberg vandrar den klassiska 830 km långa pilgrimsrutten från Irun till Santiago de Compostela

Okategoriserade

En vecka kvar

26 jul , 2016, 16.41 stefanlundberg

 

På tisdag morgon den 2 augusti stiger jag ombord på planet som för mig till Biarritz och mitt livs andra stora äventyr: Camino del Norte.

För två år sedan åkte fotograf Leif Weckström i en snurrebåt från Helsingfors, över Östersjön och Nordsjön, genom de franska floderna och kanalerna till Rapallo i Italien.  Det var det häftigaste jag varit med om. Nu går jag ensam min pilgrimsvandring från nordspanska Irun till Santiago de Compostela, drygt 800 km.

Jag har fjärilar i magen, maten smakar inte … Ju närmare avresan kommer desto mindre kaxig känner jag mig. Fortfarande har jag ingen sovsäck och inga vandringsstavar. Shortsen jag köpte visade sig vara damditon och femton centimeter för vida i midjan. Traven med olästa reseböcker och -guider bara växer.

I går gick jag en 17 km lång testrunda med fullpackad ryggsäck. Bara axlarna var lite ömma efteråt. Remmarna var för spänt åtdragna. Konditionstestet för tre veckor sedan slutade med orden: er kondition motsvarar en 40-44-årig mans genomsnittliga kondition. Är 40-åringarna i så dålig kondis, var min första tanke?Compostela utrustning

Jag har nu packat om ryggsäcken fyra gånger. Först vägde den 12 kg, sedan 10, sedan 9 och nu väger den igen 10,5. Den borde inte få väga mer än drygt 8 kg, inklusive dator, laddare, kamera, telefon, vattenbehållare. Det blir inte många gram över för kläder.

Läs också

7 kommentarer

 1. Lotta Holmström-Kurki skriver:

  Hej,
  Jag gick Caminon 2010. Vill tillbaka <3

  Jag rekommenderar att du byter ut klädnypor mot säkerhetsnålar. Då får du dina våta kläder på tork utanpå ryggsäcken medan du går. Så gör andra också så det är ingen ovanlig syn. Du kommer säkert också att vilja ha en liten anteckningsbok och en penna så du enkelt kan skriva en dagbok över tankar och upplevelser utan att måste gräva fram laptopen varje gång.

  Jag avslutar med att säga så som pilgrimer hälsar på varann på vägen: Buen Camino!

  • stefanlundberg skriver:

   Hej Lotta,

   har bytt bykkniporna mot säkerhetsnålar!

   • Lotta Holmström-Kurki skriver:

    Det verkar som om du hittat njutningen i att bara tömma huvudet och sätta ena foten framför den andra. Härligt, eller hur 🙂 Dina berättelser för mig tillbaka till min egen Camino. Tack för att du skriver.

 2. pad skriver:

  HEJA Stefan L. !
  Du -om någon- klarar det ! +Ser fram emot att få ta del av Dina äventyr <3

 3. Tom Jansson skriver:

  Det blir roligt att följa med din blogg. Men du kunde börja med att berätta vilken utrustnibg du har mrd för oss alla gadget freeks. Det första man skaffar för en vandring är ju utrustningen.

  • stefanlundberg skriver:

   Hej, för mycket utrustning. Ryggsäcken väger 14 kg och borde väga 10 kg. Jag har bara en omgång extra kalsonger, strumpor och t-skirtar, en regnbeständig rock, shorts som kan förlängas. Lite toalettgrejer och förstahjälpensaker. Det som väger mest är dator och laddare. Toalettgrejerna får mestadels stryka på foten nu, liksom en extraskjorta och största delen av förstahjälpen …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *